Κριστιάνε & Ζήσης Παπαδημητρίου




Η Κριστιάνε-Σύλβια Παπαδημητρίου γεννήθηκε στις 18.5.1950 στη Φρανκφούρτη του Μάϊν της Γερμανίας  σε  μια οικογένεια με ιατρική παράδοση. Σπούδασε Αγγλική και Αμερικανική Λογοτεχνία, Κοινωνική Ιστορία  και Ιστορία των Ιδεών, ενώ παράλληλα με τις σπουδές της εργάστηκε ως γραμματέας και βοηθός στη συγγραφή διδακτορικών εργασιών.            

Από το 1979  είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Ζήση Δ. Παπαδημητρίου. Το 1985 μετακόμισε με το σύζυγό και το γιο τους Αλέξιο-Δημήτριο Παπαδημητρίου στην Ελλάδα. Για ένα χρονικό διάστημα ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη γλυπτική. Η αγάπη της για την Ελλάδα και για την τέχνη συνέβαλλε αποφασιστικά στην ίδρυση της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης στους Γόννους.

Ο  ομότιμος καθηγητής Ζήσης Δ. Παπαδημητρίου γεννήθηκε στις 17.6.1939 στους Γόννους της Λάρισας. Σπούδασε αρχικά ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Δυτικού Βερολίνου (Technische Universität Berlin) και στη συνέχεια Κοινωνιολογία στο Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Αναγορεύτηκε διδάκτορας της Φιλοσοφίας (Dr. Phil.) του Πανεπιστημίου Johann Wolfgangvon Goethe της Φρανκφούρτης του Μάϊν.

Υπήρξε στέλεχος της Γερμανικής Σοσιαλιστικής Φοιτητικής Ένωσης (SDS) και συμμετείχε ενεργά στο κίνημα διαμαρτυρίας της δεκαετίας του ΄60. Παράλληλα ανέπτυξε, μέσα από τις γραμμές του λαϊκού κινήματος, σημαντική δράση ενάντια στη Χούντα των Αθηνών. Συνιδρυτής του παραρτήματος της διεθνούς πολιτικής οργάνωσης «TRIKONTINENTALE» στο Αμβούργο συνέβαλε θεωρητικά και πρακτικά στην ενίσχυση των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων των λαών του Τρίτου Κόσμου.Ειδικεύτηκε στη Βιομηχανική Κοινωνιολογία και εργάστηκε για δώδεκα χρόνια (1974-1985) ως ερευνητής στο διεθνούς φήμης Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας της Φρανκφούρτης. Παράλληλα δίδαξε Βιομηχανική Κοινωνιολογία στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης.Το Δεκέμβριο του 1984 εκλέχθηκε καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέχρι και τη συνταξιοδότησή του (31.8.2006) δίδαξε Γενική και Πολιτική Κοινωνιολογία στο προπτυχιακό καθώς και Πολιτική Επιστήμη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tohokuτης Ιαπωνίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας καθώς και στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. Από το 1995 και εντεύθεν ασχολείται με θέματα ξενοφοβίας, ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στα ελληνικά, γερμανικά και αγγλικά, ενώ μεταφράσεις εργασιών του έχουν δημοσιευτεί επίσης στα ιταλικά και ιαπωνικά. Το συγγραφικό του έργο αποτελείται από οκτώ βιβλία και εξήντα πέντε  μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους του εσωτερικού και του εξωτερικού.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου